Home | Info | Contact

Nieuwsbrief maart 2018

Agenda

Instuiven
Hinky Dinky
28-5-18 Slotinstuif

Opanka
21 maart ‘18 Lente-instuif
6 juni ‘18 clubhuis Merhula en daarna uitstuif (bij regen Aloysius)
13, 20, 27 juni ‘18 Zomercursus

Manavu
3 maart Sarah Damen
7 april Giel Herben

Vakanties
28 april / 6 mei ’18 Meivakantie
21 juli / 2 september ’18 zomervakantie

Volksdansweekend Ommen 2018
25 t/m 27 mei 2018

Geen Dansen
2 april 2018 2e Paasdag
10 mei 2018 Hemelvaart
14 mei ’18 HoraTravel Macedonië
21 mei 2018 2e Pinksterdag

Alle data zijn onder voorbehoud!

Danskalender: Midden-Zuid Nederland

___________________________________

De nieuwsbrief

Al jaren krijgt elk lid regelmatig de nieuwsbrief toegestuurd. Dat wordt vooral door Karin verzorgd, aangevuld met stukken van Giel.
De laatste tijd komt die wat onregelmatig uit.
Deels komt dat door tijdgebrek of te weinig informatie, maar ook de animo is wat afgenomen.

We hebben geen flauw idee of de nieuwsbrief een wezenlijk stukje informatie geeft, dat elk Hinky Dinky lid graag wil krijgen om op de hoogte te zijn van het wel en wee van de vereniging en ook van informatie van dansen etc.
Graag willen we aan een ieder vragen om eens je mening te geven over de nieuwsbrief.
Wil je de nieuwsbrief behouden, is de inhoud goed genoeg etc.
Graag naar hinky_dinky@hotmail.com

___________________________________

Hoe gaan de groepen

De maandagavondgroep heeft tot nu toe de volgende nieuwe dansen gedaan:

Kashkaval          

Israel

Gras Kolo          

Servie

Srebranska Sborenka

Bulgarije

Av Kizim

Roemenie

Kali Tihi

Griekenland

Mayim Rabim     

Israel

Guneegha

Armenie

O shope shope    

Bulgarije

Malo Vlasko kolo 

Servie

Srebranska Sborenka

Bulgarije

Tsiftetelli tourkiko   

Griekenland

Shkyia vruda          

Israel

Hinney                   

Turkijke


De donderdagavondgroep heeft tot nu toe de volgende nieuwe dansen gedaan:

Ordu                     

Turkije

Dunya Dunya        

Israel

Jiana de pe Valea 

Roemenie

Kentucky shalom  

Amerika

Vlachopoules

Keffalonia

Lozeno devoiko             

Macedonie

Delicious dinner            

Engeland

Dojde dojde libel e      

Bulgarije

Pajduska

Roemenie

Salute to Jerry Lannings

Amerika

Indian Princes

Engeland

Jesusita e chihuahua

Mexico

Mi Gavoa              

Israel

Devicha Khorovodnaya

 

Hora de la Pirieni 

Roemenie

roemeense Pajduska

Roemenie

Catherine wheel      

Amerika

   ___________________________________

De Verhuizing
Het was me wat in februari. Van het ene moment op het andere moment kregen de donderdaggroep te horen, dat ze weg moesten, want het pand in Filmwijk had een huurder gekregen.
Gelukkig echter was de direct van de Kameleon zo bereidwillig, dat we direct naar zijn speelzaal konden verhuizen.
Er zijn natuurlijk wel in de praktijk wat aanpassingen gedaan. De huur is gelijk getrokken met de maandaggroep. Het huurbedrag is wel wat verhoogd, maar we zitten er al een paar jaar en dat is dan wel te billijken.
Daarnaast kunnen we niet meer gebruik maken van de koffie en de thee en het servies van de school. We moeten het weer zelf gaan doen.
Geen probleem, maar misschien is het wel fijn, als iedereen eens meehelpt me afwassen en opruimen.
Ook de zaal goed achterlaten, stoelen bijvoorbeeld weer aanschuiven etc. is een hopelijke nieuwe en goede gewoonte.

Houd wel rekening met het feit dat de vloer vernieuwd is en daarom behoorlijk stroef is.

___________________________________

Nieuwe rubriek
De Griekse bouzouki
n de loop van de 19e eeuw is de bouzouki minder populair geworden in de Griekse volksmuziek, en zelfs haast verdwenen. Enkel in duistere kroegen en bij sommige Griekse muzikanten in Klein-Azië kende het instrument nog enige waardering. Tegen het einde van de 19e eeuw is het langzaam maar zeker terug ten tonele verschenen.
Vanaf 1900 en tot de jaren veertig had de bouzouki 3 dubbelkorige snaren (trichordo), gestemd D,A,D, en dit instrument wordt tot op vandaag de dag bespeeld. Er is zelfs sprake van een echte revival.
De bouzouki wordt met een plectrum als melodie-instrument bespeeld. De kwaliteit van de bouzouki wordt vaak afgemeten aan het aantal duigjes waaruit de bolle klankkast is opgebouwd, (hoe meer duigjes hoe duurder en beter denkt men vaak.

 

 

De binnenzijde van een (goedkopere) bouzouki is vaak beplakt met een soort glimmend bonbonpapier. De betere zijn niet beplakt, of met een soort sterke matting afgeplakt om te voorkomen dat bij een ongelukje de kast splijt. De voorkant is vaak met een zwart-witte versiering uitgevoerd, de duurdere types zijn echter ingelegd met parelmoer of met contrasterende houtsoorten (bijvoorbeeld esdoorn in palissander).
Tegenwoordig geldt de bouzouki als het Griekse muziekinstrument bij uitstek. Voor de Tweede Wereldoorlog stond het instrument in een twijfelachtig daglicht (het werd bespeeld door mensen die leefden aan de zelfkant van de maatschappij). Na de omarming van de bouzouki door beroemde componisten als Mikis Theodorakis en Manos Hadzidakis (die het een plaats gaven in hun 'hogere' liedkunst), is het instrument echter langzaamaan heel populair geworden. In Nederland is de bouzouki vooral geliefd bij liefhebbers van de 'rebetika' enerzijds, en bij de liefhebbers van z.g. 'toeristenmuziek' anderzijds.
De kleinere zusjes van de bouzouki worden tzouras en baglamas genoemd (de laatste benaming komt overeen met een lid van de Turkse saz familie die echter veel groter van formaat is). Net als de bouzouki is ook de Bulgaarse tambura een verwant uit de Byzantijnse Pandoura.

___________________________________

Achillespees
Wat iedereen hopelijk wel weet, is dat Giel behoorlijk last heeft van zijn achillespezen in zijn linkervoet.
Hij blijft wel lesgeven, maar het springen en hardlopen gaat hem wat moeilijk af. Dat betekent niet dat de dansers die afkijken of wat rustiger gaan bewegen.

 

___________________________________

 

 

Maart
Het was de staart van maart
Die me roerde
Om op te staan
De tuin te spitten
Zoals opa zei
Alsof een schop
Mijn geest omhoog kon woelen
Om fris te verschijnen
Productief als grond
Tot volgend jaar

www.koertkostergedichtensite.nl

__________________________________

Ierse dansen
Ook de Ierse dans heeft de laatste jaren de wereld weten te veroveren. Dat is dan weer te danken aan de wereldwijd succesvolle dans- en muziekspektakels allemaal creaties van de Ierse Amerikaan Michael Flatley.
Deze gigantische -maar uiterst commerciële- shows hebben helaas maar weinig meer te maken met de authentieke Ierse identiteit.
De eerste beschrijvingen van Ierse dansen stammen uit de 17de eeuw. Daaruit blijkt dat de Ieren ontzettend gepassioneerd zijn door het dansen. Op elke straathoek en elk marktplein; in elke schuur en elke keuken kwamen Ieren uit alle lagen van de bevolking samen om met de benen te zwaaien. Elke gelegenheid was een reden om te dansen. Het ging er dan ook geregeld wild aan toe. Niemand weet wanneer de Ierse dans uiteindelijk een onafhankelijke en erkende kunstvorm werd.
De dans was een instrument om uiting gegeven aan vreugde, verdriet, verzet, strijd (een belangrijk onderdeel van de Ierse geschiedenis), of verzoening, maar vooral aan de Ierse identiteit
Zo zou het typische stijf houden van de armen langs het lichaam tijdens het dansen stammen uit de tijd dat het Ierse eiland door de Engelsen werd bezet. Die hadden namelijk het dansen in Ierland verboden. Om deze maatregel te omzeilen, vonden de vindingrijke Ieren een nieuwe manier van dansen uit: het 'stepdansen' ('stepping' is het stampen en tikken van ritmes met de voeten op de grond).

De meeste Ierse dansen zijn gebaseerd op dansen uit andere Europese landen die door buitenlandse dansmeesters in Ierland werden geïntroduceerd. De Ieren pasten de dansen aan hun eigen cultuur aan door het tempo op te voeren en het 'stepping' toe te voegen.
Elk muziekgenre heeft zijn eigen bijpassende dans. De belangrijkste Ierse dansen zijn de jig, de reel en de hornpipe.. De jig is de enige echt Ierse dans.
Strijd
Er zijn zowel solo- als groepsdansen. Deze laatste (de setdans) wordt gedanst door vier paren, die in een vierkant tegenover elkaar geplaatst zijn. Een half-set wordt door twee paren gedanst. Iedere streek kent haar eigen sets

De status van een danser of muzikant hangt o.a. af van het aantal medailles dat hij gewonnen heeft. Het hoogtepunt van de strijd is het wereldkampioenschap Ierse dans waar dansers uit Ierland, Engeland, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië en Canada strijden om de hoogste eer.
Hoger en sneller
De dansers worden steeds sneller en meer virtuoos. Ze springen hoger en hoger op de voeten. Er zijn zelfs schoenen met flexizolen ontwikkeld waardoor danseressen volledig op hun tenen kunnen staan. Veel dansmuziek, zoals bijvoorbeeld de hornpipes en de sets worden zelfs sterk vertraagd, om de danser de mogelijkheid te geven zoveel mogelijk passen en 'rallies' in één maat te kunnen uitvoeren. Shows zoals 'Lord of the Dance' zorgen er voor dat het steeds spectaculairder en indrukwekkender moet worden.

___________________________________

Jan en Carla
Op de donderdag hebben we Jan en Carla de laatste weken niet meer gezien. Ze hebben griep gehad en dat wil maar niet overgaan.
Sterkte.

Maaike
Op de maandag zien we Maaike niet of nauwelijks
Ook haar wensen we sterkte.

___________________________________

Ommen 2018
Dit jaar wordt het dansweekend van Ommen weer georganiseerd op 25-27 mei a.s.
De dansleiders zijn grote namen namelijk
Bianca de Jong,            Turks
Mitko                           Bulgaars
Roberto Bagnoli            Internationaal

Geschiedenis
Het ‘Volksdanskampeerweekend Ommen’ is in 1977 begonnen als een soort reactie op het grootschalige Doedans. Daarom werd er een weekend bedacht met levende muziek, gespecialiseerde dansleiding en een programma waarbij je niet bang hoeft te zijn dat je iets mist. En daarnaast altijd een volwaardig kinderprogramma met dans als vast onderdeel.
De formule waarmee we in 1977 begonnen is eigenlijk nooit gewijzigd. Er staan nog steeds dezelfde onderdelen op het programma en de tijden van dat alles zijn al die jaren onveranderd. Omdat we in principe buiten dansen en over één, in verhouding erg goedkope, overdekte ruimte kunnen beschikken is de prijs van het weekend altijd laag geblevenOmdat we vanaf het begin het weekend op dezelfde camping in Ommen hebben gehouden, heeft het weekend nooit echt een eigen naam gekregen.

___________________________________

Sponsorkliks
Vergeet je inkopen niet via Sponsorkliks te doen!
Voor iedereen die Hinky Dinky een warm hart toedraagt is het mogelijk om via de site van Hinky Dinky de vereniging GRATIS te sponsoren.

Ga de volgende keer dat je iets online wilt kopen eerst naar http://www.hinkydinky.nl 

Op de website staat een banner van SponsorKliks. Door op deze banner te klikken verschijnt een overzicht van tientallen webwinkels, waaronder Bol.com, Wehkamp en Zalando. Elke aankoop bij een van deze bedrijven levert Hinky Dinky een commissie op terwijl je zelf dezelfde prijs betaalt, het kost je dus niets extra.

Doe hetzelfde als je uit eten gaat of een pizza wilt laten bezorgen. Via Hinky Dinky kun je terecht bij 4500 restaurants waarbij elke bestelling of reservering geld oplevert.
Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk maar nog lekker ook!

Datzelfde geldt als je bij Bol.com iets wilt kopen. Ook daarvoor ga je naar de website van www.HinkyDinky.nl en maak gebruik van de daarvoor bestemde knop.